Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават масово да унищожават руските системи за противовъздушна отбрана в Крим, докато се подготвят за бъдещи атаки, подчерта военният експерт Павел Нарожни в коментар за Radio NV.

"Виждаме, че голям брой ПВО се унищожават, не се пестят ATACMS, което означава, че ВСУ са изстреляли голям брой от тях. На всяка система има поне един ATACMS. Това, което виждаме в резултат, е, че врагът има малко системи като С-400, от открити данни знаем за 54 единици. Те биват заснемани някъде, на някакъв стратегически важен обект....Всичко това изглежда като подготовка, пресичане на коридор за използване на авиация, която от своя страна ще стреля с крилати ракети“, обясни Нарожни.

Той също така отбеляза, че унищожаването на системите С-300 и С-400 в Крим и Белгородска област на Русия не само е подготовка за бъдещи атаки, но и цели създаване на безопасни условия за цивилното население в Южна Украйна и Харковска област.

"Тези системи се използват не само при поразяване на въздушни цели, но и на земя, но ударите от тях са с много ниска точност, тъй като ракетите нямат системи за насочване срещу наземни цели, става въпрос за 500-1000 метра“, обясни още експертът.