Владимир Салдо, глава на руските власти в анексираната Херсонска област, заяви пред РИА Новости, че въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се готвят да форсират Днепър в региона.

По думите му, на десния бряг на Днепър подразделенията на ВСУ маневрират, променят и създават фалшиви позиции, прехвърлят жива сила и техника и се сглобяват плавателни съдове. "Има признаци за подготовка за опит за форсиране на Днепър и прикриване на тази подготовка“, заяви той.

Според него украинската армия не разполага с достатъчно сили, за да премине успешно през Днепър, на първо място, това се отнася за техника, оръжия, боеприпаси и средства за поддръжка, но има достатъчно бойци.

По-рано от доклад на руското Министерство на отбраната се разбра, че голямо количество западна техника на ВСУ е дислоцирана край Херсон, което показва възможни планове на украинските войски за форсиране на Днепър. Според него пролетното настъпление на ВСУ може да изглежда като серия от разнопосочни удари, един или два от които ще бъдат главните.