Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са започнали да използват скрити радиомаяци на дронове, за да идентифицират местоположението на руските части на фронта. Това съобщи за ТАСС Дмитрий Кузякин, генерален директор на Центъра за интегрирани безпилотни решения на Русия.

"Въоръжените сили на Украйна започнаха да инсталират автономни кутии с LoRaWan вътре, те не са свързани с нищо, но са плътно прикрепени към дрона и първоначално бяха предназначени от въоръжените сили на Украйна за откриване на паднали дронове.  Сега започнаха да ги използват за откриване на местоположения на руски военнослужещи поради факта, че нашите войници често вдигат паднали или свалени дронове и ги отнасят в своята крепост“, заяви Кузякин.

"Устройството е автономно, получава GPS и изпраща редки, но мощни пакети чрез LoRaWan. Протоколът е енергоспестяващ, устройството може да заблуждава и да предава дълго и далеч. По принцип не изглежда нищо сериозно, просто един радиомаяк, какво ли може да предизвика това, но всичко може да се обърка с него: намират дрона, изключват го, занасят го в опорника. След няколко часа обаче ще последва тежък удар. Защото с помощта на това устройство вие сами ще кажете на врага къде се намирате“, казва военният.