Загубите на въоръжените сили на Украйна от началото на годината надхвърлят 80 хиляди души, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на среща с ръководството на въоръжените сили на страната, предава РИА Новости.

"От януари Въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 80 хиляди военнослужещи, 14 хиляди единици различни оръжия, включително над 1200 танка и други бойни бронирани машини“, заяви той.

Министърът посочи, че след провала на лятната контраофанзива украинската армия безуспешно се опитва да се закрепи на определени линии. Руските военни продължават да изтласкват украинските въоръжени сили на запад.

Само през март руснаците са превзели селищата Невелское, Орловка, Тоненкое, Красное в Донецка област, както и село Мирное в Запорожка област.

"Общо от началото на годината 403 квадратни километра от територията на нови региони на Руската федерация преминаха под наш контрол. Ние продължаваме да намаляваме бойния потенциал на противника", подчерта Шойгу.

За да убеди Запада в способността си да се противопостави на руската армия, Киев се опитва да прехвърли военните действия на руска територия, организира терористични атаки и обстрелва цивилни, продължи министърът.

Той подчерта, че руските въоръжени сили дават асиметричен отговор. Така през март с високоточно оръжие и безпилотни летателни апарати са нанесени 190 групови и два масирани удара по Украйна. Нанесени са щети на съоръжения от военната и енергийната инфраструктура.