Украйна е загубила 16 доставени от САЩ бронирани машини на пехотата Bradley през последните няколко дни, според разузнавателен анализ, цитиран от американския телевизионен канал CNN. Въпреки това военните на страната обявиха, че силите на Киев са отвоювали три населени места от руснаците при офанзива в източната област Донецк.

16-те американски Bradley, унищожени или повредени и изоставени през последните дни, представляват почти 15% от 109-те, които Вашингтон предаде на Киев, според Якуб Яновски от нидерландския разузнавателен сайт с отворен код Oryx, който събира визуални доказателства за загуби на военна техника в Украйна от началото на инвазията на Русия на 24 февруари 2022 г.

Бойното превозно средство Bradley, което се движи на вериги, а не на колела, може да побере около 10 войника и се използва за транспортиране на персонал в битка, като същевременно осигурява поддържащ огън.

Когато първата партида от повече от 60 Bradley беше изпратена в Украйна в края на януари, подполковник от армията на САЩ Ребека Д’Анджело, командир на 841-ви транспортен батальон, увери, че бронираните машини ще бъдат важни за настъпателните операции на военните на Киев.

"Надяваме се, това ще подобри възможностите им да осигурят напредък на бойното поле и да си възвърнат загубените позиции, като имат оборудване, което съответства или надвишава това, с което разполагат руснаците“, написа тогава Д’Анджело в доклад на американската армия.

Но когато Вашингтон обяви през януари, че ще достави Bradley на Украйна, военният анализатор на CNN Джеймс "Спайдър“ Маркс, пенсиониран генерал, предупреди, че за да бъдат ефективни, машините трябва да бъдат използвани с допълнителна подкрепа, включително по въздух, далекобойна артилерия и разузнаване.

"Bradley е прекрасна машина, но трябва да се използва заедно с всички тези други средства“, обясни пенсионираният генерал по-рано.

Bradley са сред почти 3600-те единици военно оборудване, което Украйна е загубила във войната, според Oryx. Междувременно уебсайтът твърди, че е документирал загубата на повече от 10 600 единици руско военно оборудване.