Въоръжените сили на Украйна са ударили Центъра за космически комуникации на Руската федерация, който се намира под Евпатория в село Витино, Крим, пишат анализаторите от Defence Express.

Според украинските анализатори за удара свидетелстват редица видеоклипове, публикувани в мрежата. Местните жители са се оплакали от сили експлозии.

Също така на интерактивната спътникова карта на пожарите на НАСА са регистрирани огнища на пожар точно на територията на космическия комуникационен център.

Defence Express подчертават, че не е известно с какви оръжия е извършена атаката, както и какви са резултатите от нея.

"Освен това списъкът на възможните средства е максимално широк, може да става дума за безпилотни самолети, крилати или балистични ракети, както и за удар с морски дрон Sea Baby, аналог на "Град". В същото време отдалечеността на космическия комуникационен център само на 2 км от бреговата линия прави последния вариант напълно възможен", допълват от Defense Express.

Анализаторите отбелязват, че самият космически комуникационен център с голям обсег на действие е доста уникален за Русия. "Известен е още като 40-т news pic 2
©
и отделен командно-измервателен комплекс НИП-16 и войскова част 81415. Преди 2014 година там се е помещавал Националният център за управление и изпитания на космически средства.

От 2014 г. Руската федерация е прехвърлила комплекса на Войските за въздушно-космическа отбрана и е започнала неговата модернизация. 

Ценърът се използва освен за осигуряване на комуникация с космически апарати, включително военни спътници.

На територията на това съоръжение е поставен комплексът за радиоелектронна защита "Красуха", който е предназначен да го прикрива от подобни атаки.