"Преди началото на пълномащабното нахлуване, Русия постави шест кораба в Черно море през Босфора под претекст за учения, с което броят на руските кораби нараства до 13. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са ударили 5 от тези кораби. Това е съобщил Дмитрий Плетенук, говорител на Военноморските сили на ВСУ, предаде УНИАН.

"През последната година и половина украинската армия е ударила поне пет големи десантни кораба на руските ВМС. Общо на противника са останали осем десантни кораба" е заявил той.

Първо ВСУ са унищожили големия десантен кораб "Саратов", като това се случи на 24 март 2022 г. в пристанището на Бердянск. Повредени са и големите десантни кораби "Цезар Куников" и "Новочеркаск".

На 4 август безпилотни катери на украинските въоръжени сили атакуваха Новоросийск и унищожиха "Оленегорский рудник“. Според Плетенчук друг голям руски десантен кораб е бил в ремонт и вероятно също е бил унищожен.

"Тоест най-малко пет единици. Остават осем големи кораба-амфибии, но тази информация трябва да бъде изяснена към момента, може би повече", е добавил говорителят.