Украински противовъздушни артилеристи са унищожили във водите на Черно море руски ударен и разузнавателен дрон "Форпост", който е аналог на турския Bayraktar  и струва 7 млн. долара (13.89 млн. лева). Това са съобщили от Военновъздушните сили на Украйна, предаде Украинская правда.

"През деня, 1 април 2024 г., военнослужещи от зенитно-ракетната бригада на Одеската бригада унищожиха във водите на Черно море руски ударен и разузнавателен БпЛА "Форпост".

Иля Евлаш, говорител на Командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна, е уточнил, че дронът "Форпост" е един от най-скъпите дронове.

Според него този дрон е доста голям, "наподобява Bayraktar", може да извършва разузнаване и да носи допълнителен боен товар под формата на две ракети или друго оръжие за поразяване на наземни цели.

"Днес, 1 април, ВВС разработиха доста добра мишена, ние рядко имаме такива, но успяхме да свалим един от най-скъпите ударни безпилотни летателни апарати от типа "Форпост". Той е свален от Одеската зенитно-ракетна бригада над акваторията на Черно море".