Въоръжените сили на Украйна са успели да се възползват от численото си превъзходство при Редкодуб и да пробият отбраната на руските сили в района. Украински формирования са навлезли в оперативното пространство северно от населеното място, където няма непрекъсната защитна линия, съобщават руските анализатори от "Рибар“.

ВСУ са установили контрол над Редкодуб, Карповка, Новое след успешна атака от Лозовое. След успешна контраатака на руските въоръжени сили, те са успели да си върнат Карповка и Новое, но не и Редкодуб, където продължават интензивни боеве.

Украинското командване сега е хвърлило големи сили от моторизирана пехота за по-нататъшно настъпление на север и излизане на магистралата Сватово-Боровое.

В случай, че въоръжените сили на Украйна достигнат Сватово, цялата Лиманска групировка на руските сили ще се окаже в оперативно обкръжение.

При едновременен удар от плацдарма близо до Купянск цялата руска отбрана по границата на Луганска област може да се срине.

Според информацията на "Рибар“, командването на ВС РФ спешно прехвърля в района резерви, за да скове части от украинските войски и да забави тяхното настъпление, печелейки време за създаване на непрекъсната линия на отбрана и стабилизиране на обстановката на фронта.