Въоръжените сили на Украйна са си върнали контрола над приблизително 20 квадратни километра в района на Бахмут, но руснаците продължават да напредват в самия град. Това обяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, предава РБК-Украйна.  

Тя подчерта, че информацията за хода на бойните действия трябва да се разглежда в цялост с всички мерки на отбранителната операция, а не да се изважда от контекста.

"Например, в рамките на няколко дни нашите войски освободиха около 20 квадратни километра от врага в северната и южната част на предградието на Бахмут. В същото време врагът напредва малко в самия Бахмут, като напълно унищожава града с артилерия. Освен това врагът изтегля части от професионални парашутисти", обясни заместник-министърът.

Маляр подчерта, че тежките боеве продължават с различни резултати и увери, че "украинските защитници дават всичко от себе си и дори повече“.

"Това, че отбраната на Бахмут продължава толкова месеци и дори в определени области има напредък – това е суперусилието на нашите бойци и високият професионализъм на командването на отбраната“, добави тя.

Маляр напомни, че руснаците имат предимство в броя на хората и оръжията. В същото време, благодарение на действията на украинските военни, те не се успели да реализира плановете си в Бахмутско направление от миналото лято.

В понеделник говорителят на Източната групировка на ВСУ Сергей Череватий обяви, че украинските военни са напреднали на някои места по фланговете около Бахмут на разстояние от 350 метра до 2 километра за два дни.