Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са отразили опити за настъпление на руската армия в районите на Соледар, Зайцево, Бутовка и Спартак. Това съобщи в сутрешния доклад във вторник Генералният щаб на ВСУ, предава "Укринформ“.

В сводката се отбелязва, че Москва продължава да съсредоточава усилията си за установяване на пълен контрол над територията на Донецка област, като същевремено удържа превзетите райони на Херсонска, Харковска, Запорожка и Николаевска области.

Заплахата от масирани въздушни и ракетни удари по военна и гражданска инфраструктура в цяла Украйна остава.

В акваторията на Черно море носителите на крилати ракети с морско базиране "Калибър“ продължават да са в готовност за използване.

Общо през изминалото денонощие руснаците са нанесли 3 ракетни и над 35 въздушни удара, извършили са около 50 атаки с реактивни системи за залпов огън. В нощта на 5 срещу 6 са нанесени ракетни удари в градовете Бахмут и Константиновка.

За останалите направления от Генщаба на ВСУ информират, че използвайки наличните средства за огнево поразяване, руската армия продължава да обстрелва обекти на военната и гражданска инфраструктура.

ВСУ продължават да водят отбранителна операция, да държат определени рубежи и да не позволяват на противника да настъпи дълбоко в територията на Украйна.

През изминалото денонощие в подкрепа на действията на сухопътните групировки на ВСУ, авиацията е нанесла повече от 30 удара за унищожаване на жива сила, военна и специална техника, както и други военни съоръжения на противника.

Ракетните войски и артилерията на ВСУ продължават да изпълняват задачи по контрабатарейна борба, разрушаване на системата за управление, логистично осигуряване, унищожаване на системи за противовъздушна отбрана, огневи средства и жива сила на противника.

В резултат на добре координираната работа на авиацията и артилерията на ВСУ са поразени няколко опорни пункта на взводове, около 5 позиции на зенитно-ракетни системи и артилерийска батарея на руската армия. Уточняват се загубите на противника.