"През изминалия ден 3-та десантно-щурмова бригада на (ВСУ) освободи над 2 квадратни километра от окупаторите в посока Бахмут". Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на Telegram канала на звеното.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) контролира  територия с обем 1,8 км по фронтовата линия и 1,2 км в дълбочина на фронта.

Загуби на противника

В резултат на настъпателните действия на 2-ри щурмови батальон частите на 57-ма бригада на Руската федерация и отрядите на затворниците от "Буря Z“ претърпяха значителни загуби. Окупаторите отчитат 70 убити и ранени – съответно 30 и 40 войника", се посочва в съобщението.

"Ликвидирани са и складове с руски БК, оборудване, по-специално ББМ, танкове и вражеска артилерия".

Постиженията на украинските сили

Благодарение на тези настъпателни действия окупаторите са почти напълно изтласкани отвъд канала (вероятно "Северски Донец – Донбас“), където доскоро са разположени позициите на окупаторите.

Ситуацията в Бахмут и в посока Бахмут

Авторите на Telegram каналът DeepState също потвърждават напредъка на украинските сили в тази област. По-специално, въоръжените сили са успели да разширят успеха си в язовир Берхов. В момента също се водят ожесточени битки край Орихово-Василовка и Берховка, цитира РБК-Украйна.

Според Института за изучаване на войната към сутринта на 8 юни украинските военни настъпват по фланговете край Бахмут, докато руснаците разполагат резерви в района, подготвяйки се за защита в дълбочина.