Въоръжените сили на Украйна има критичен недостиг на противовъздушни оръжия, че може да загубят контрола над небето си в полза на Русия, според секретни документи на Пентагона, пише The Times, цитиран от"Украинская правда“.

Журналисти са разговаряли с украинските военни, които отбелязаха, че Русия разполага с най-добрата технология за защита срещу системите за противовъздушна отбрана Stinger. Според военните въоръжените сили на Украйна изстрелват две ракети и се надяват, че втората ще уцели.

"Използвахме и противотанкови ракети срещу тях и това ги спря да изпратят хеликоптери далеч на нашата територия, защото се страхуваха да не ги ударят.

Но сега, когато руснаците знаят, че боеприпасите ни свършват, те стават по-смели. Всеки ден пристигат нови хеликоптери и самолети и те започват да осъзнават, че не можем да ги спрем."

Медията отбелязва, че изтеклите документи на Пентагона са разкрили слабости в украинската армия.

Те са показали, наред с други неща, че на Украйна й толкова липсва противовъздушен капацитет, че може да загуби контрола над небето си в полза на Русия още през май, точно когато се готви за сухопътна офанзива, за да си върне изгубените територии.

Според изтеклите документи Русия е модернизирала своята бомба FAB-500, като й е дала крила и GPS система, която позволява тя да бъде свалена от военен самолет и да лети до набелязаната цел сама, като самолетът никога не навлиза във въздушното пространство на врага и не е изложен на огън.

Такава бомба, пусната от Су-34, причини случаен удар по руския град Белгород, ранявайки най-малко трима души. Анализаторите отдават нарастването на подобни инциденти на увеличаването на броя на руските военни полети.

Украинските военни сега обмислят как да осигурят въздушно прикритие за войските в настъпателна операция. Съюзниците все още не са отговорили на исканията им за F-16.

В база за управление на дронове в изоставена къща на няколко мили от руските окопи, войници демонстрирали пред изданието как запасите им от амуниции се изчерпват. Голям монитор излъчвал от украински дрон, кръжащ близо до руските позиции, на който се виждаха няколко души, които се движат напред. "Ако са по-малко от десет, тогава това е загуба на минохвъргачка, трябва да поразим артилерията си", заявил един от бойците.

Дронът за 6000 долара, оборудван с камери за нощно виждане, е един от най-скъпите, използвани от подразделението. Други търговски модели струват около 3000 долара, много от тях са придобити чрез групово финансиране, пишат журналисти.

Руснаците обаче подобряват възможностите си за заглушаване на дронове, използвайки системи, за които военните смятат, че наскоро са пристигнали от Китай. Най-популярният дрон, използван от украинците, е търговски китайски модел - и по-големият успех на Русия в заглушаването им предизвика спекулации от украинска страна, че Пекин им помага с това.

Според медиите опасенията са, че напредъкът на Русия в заглушаването на дронове ще доведе до факта, че хиляди украински БЛА ще бъдат извадени от строя и перспективата да им се намери заместител ще бъде малка. Въпреки че дроновете са признати за едно от най-ефективните и най-евтините оръжия на Украйна от началото на конфликта, сега те станаха още по-важни, тъй като боеприпасите са на изчерпване и точното насочване е от решаващо значение за запазване на запасите.