Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да изтласкват руските си противници от позициите им на Бахмутското направление. Украинските успехи са на фланговете, пише Telegram каналът DeepState.

"Силите за отбрана успяха да разширят успеха си при Берховския язовир. Благодарение на успешните действия на 3-та специализирана бригада противникът беше изтласкан на широк участък от фронта по линията на канала СД-Д (канал Северски Донец - Донбас“, се казва в материала.

Също така се посочва, че продължават ожесточени боеве край Орехово-Василовка и Берховка.

Отбелязва се също, че на Авдеевския участък на фронта са се засилили руските атаки в района на Първомайск.

Освен това тежки боеве се водят на Запорожкото направление, по-специално на линията от Орехов до Павловка. Позиционните боеве при Масютовка продължават в посока Сватовски.

В останалите участъци от фронта обстановката остава без промяна, според DeepState.

През последните дни украинското военно ръководство съобщи за успехи на Бахмутското направление. Според заместник-министъра на отбраната Анна Маляр през изминалото денонощие ВСУ са напреднали от 200 до 1100 метра в различни райони. Тя отбеляза, че на Бахмутското направление украинците са преминали от отбрана към настъпление.

Секретарят на Съветът за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Олексий Данилов обаче подчерта, че Украйна все още не е започнала контранастъпление. В същото време той подчерта, че началото на голяма операция "не е толкова дълго за чакане".