Украинските сили, базирани на десния бряг на река Днепър, често извършват нападения на левия в близост до град Херсон, откъдето се очаква да опитат да изгонят руските войски, заяви регионален служител пред Reuters във вторник.

Руските сили държат източния бряг на Днепър близо до Херсон, откакто се оттеглиха от южния град през ноември след месеци на окупация, но се очаква Украйна да започне пролетна контраофанзива, за да се опита да си върне повече територия.

Юрий Соболевски, заместник-ръководител на областната администрация на Херсон, заяви, че нападенията имат за цел да намалят бойните способности на руските войски, които обстрелват град Херсон, откакто са били принудени да се оттеглят.

"Нашите военни посещават левия (източен) бряг много често, провеждайки рейдове. Украинските въоръжени сили работят и работят много ефективно", увери Соболевски пред украинската телевизия.

"Резултатите ще дойдат както на десния бряг на Херсонска област, когато благодарение на сложна и продължителна операция те успяха да освободят нашите територии с минимални загуби за нашите военни. Същото се случва сега на левия бряг“.

Русия превзе района на Херсон скоро след пълномащабното си нахлуване в Украйна преди 14 месеца и оттогава продължава да държи цялата територия на региона на изток от Днепър.

Военни анализатори казват, че Украйна вероятно скоро ще започне контранастъпление и че една от основните цели може да бъде прекъсване на сухопътния коридор между Русия и Крим. Възвръщането на цялата Херсонска област би било важна стъпка към постигането на тази цел.