Въоръжените сили на Украйна тръгнаха в настъпление по целия фронт на съприкосновени с руската армия след успехите си в Харковска област, където за броени дни си възвърнаха почти цялата й територия, включително градовете Балаклея, Купянск и Изюм.

След изтеглянето от територията на Харковска област Въоръжените сили на РФ заеха отбранителни позиции на левия бряг на река Оскол, пишат анализаторите от "Рибар“.

В момента най-ожесточените боеве се водят в района на Лиман, където ВСУ се опитват да създадат плацдарм на левия бряг на Северски Донец. Три поредни дни украински формирования се опитват да щурмуват Лиман. Те атакуват позициите на руските сили около града от няколко направления.

Още в началото на септември пехотни украински части прекосиха Северски Донец и заеха селата Брусовка и Стари Караван, които бяха в сивата зона. Опитите за щурм на позициите на руската армия в горите в покрайнините на Лиман завършиха без резултат.

По-късно ВСУ затвърдиха понтонния си мост над Северски Донец край село Закотни и прехвърлиха бронетехника на левия бряг. Планът на украинското командване е да отиде до Ямпол и след това да атакува Лиман в тил.

Руските сили в селото са малки, въпреки че засега отразяват всички атаки, но въоръжените сили на Украйна се опитват да реализират численото си превъзходство и активно водят контрабатарейна борба, пишат от "Рибар“.

Заплахата за силите, отбраняващи се в Лиман, се създава от възможната загуба на Святогорск: през деня в понеделник поне част от града премина под контрола на Въоръжените сили на Украйна. В случай на превземане на селището, украинските формирования ще могат да атакуват Лиман от северозапад.

Части на Въоръжените сили на Украйна щурмуваха и Белогоровка край Северск. Селището е разположено в покрайнините на Лисичанск и отваря пътя за атака срещу Северодонецката агломерация и по-нататък в направление Луганск.

Непосредствената цел на въоръжените сили на Украйна е превземането на Лиман и създаването на предмостие от двете страни на Северски Донец за пробив на отбраната в района на Северодонецката агломерация и излизане в тила на цялата групировка в Луганска област.