"Котелът“ на ВСУ около контролирания от руската армия град Лиман е почти затворен, съобщават украински и руски Телеграм-канали.

Комуникациите на групировката в Лиман към Торское вече е под украински контрол, след като, въпреки пристигането на подкрепления в близките дни, руските сили са напуснали позициите си под напора на ВСУ.

След падането на Ставок руснаците са успели да задържат противника си в покрайнините на селището. На север от Лиман фронтовата линия минава по границата на южните покрайнини на Ставок - северните покрайнини на Заречни.

На север от Заречный украински ДРГ незабелязано преминават от другата страна на река Жеребец и действат в района на магистралата за Сватово.

На юг ситуацията за Русия е дори по-лоша: ВС РФ са се изтеглили от Ямпол към Лиман, селището се намира в сивата зона. Подобна е ситуацията и в Дробишево: Въоръжените сили на Украйна успяха да пробият отбранителните позиции на руснаците и да ги принудят да отстъпят към града.

Масираният артилерийски огън не успява да спре напредъка на ВСУ.

Според руските анализатори от "Рибар“, "ако в близко бъдеще не бъдат взети спешни мерки за освобождаване на Лиман и прехвърляне на значителна част от резервите, тогава градът, заедно със защитниците му, ще падне и нищо няма да попречи на украинските формирования да развият настъпление дълбоко в руските територии“.