Руският флот имаше три гигантски "летящи лодки" БЕ-200. Тогава нахлуха украински дронове. Един от самолетите-амфибии загуби крило при нападение с дрон, пише Forbes.

На 5 април Украйна нанесе удари с безпилотни самолети с голям обсег на действие по три руски военновъздушни бази. Атаките бяха насочени към базите в Ейск, Курск и "Енгелс-2" - съответно на 160, 321 и 643 км от фронтовата линия в Украйна.

Украинското разузнавателно управление (ГРУ) съобщава за повреждане или възможно унищожаване на седем руски военни самолета. Украинският център за отбранителни стратегии е преброил осем унищожени и осем повредени руски самолета.

В същото време сателитните снимки потвърждават само един повреден самолет, и то рядък летателен апарат с реактивен двигател БЕ-200. Нов транспортен самолет и самолет за търсене и спасяване, който може да се изстрелва и приземява във вода, като същевременно превозва тонове товари.

Поне част от дроновете, които са ударили Ейск, са се взривили на перона в североизточния край на базата. Руският флот е паркирал там няколко свои самолета, включително турбовитлови и реактивни транспортни самолети, двойка изтребители-бомбардировачи "Сухой" (Су-30) и един от 30-тонните двуместни самолети БЕ-200.

Сателитни снимки на Planet Labs, направени след набега на дрона, показват повреди по БЕ-200, включително липсващ панел на крилото и теч на гориво.

Руските военноморски сили получиха първия си самолет Бе-200 само преди четири години и според информацията разполагат с три самолета на въоръжение, които допълват бързо намаляващия флот от много стари амфибии БЕ-12 с витлови двигатели.

Може би повреденият БЕ-200 може да бъде ремонтиран, а може би ще бъде бракуван. Така или иначе, това е малка победа за нарастващите безпилотни ударни сили на Украйна.

Трябва да се отбележи, че БЕ-200 може да не е военноморски БЕ-200. Възможно е това да е самолет от завода "Бериев", които се поддържат в експлоатация за изпитания.

"Бериев" има завод в Ейск, където се произвеждат големи самолети, включително БЕ-200 и щурмови самолет за ранно предупреждение А-50. След като свалиха няколко А-50 на въоръжение в руските военновъздушни сили по-рано тази година, украинците удариха завода на Бериев през март - очевидно с надеждата да унищожат повредения А-50 на територията му.

Възможно е украинските оператори на дронове да са се опитали да свалят БЕ-200, за да лишат руските военноморски сили от ценно средство за търсене и спасяване.

Възможно е също така операторите отново да са се прицелили в производствените съоръжения на завода.

Независимо дали "летящата лодка" е била цел, или просто се е оказала на линията на огъня, нейната загуба - постоянна или временна - допълнително изтощава силно изтънелия Черноморски флот на Русия и силите, които го поддържат. Украинските ракетни и безпилотни нападения и саботажи повредиха или унищожиха една четвърт от големите военни кораби на флота и няколко от самолетите му, включително една рядка "летяща лодка", която е много трудно да бъде заменена.