Украинските въоръжени сили получиха нови наземни дронове за тестване на фронтовата линия, съобщава украинското военно издание Defence Express.

Компанията "Украинская бронетехника“ предаде на въоръжените сили на Украйна за тестване усъвършенстваната роботизирана платформа AGEMA. Платформата е разработена от Milanion от ОАЕ, а "Украинская бронетехника“ я адаптира за използване в украински условия и прави собствени подобрения.

Целта на тестването на роботизираната платформа AGEMA на фронтовата линия е да се оценят нейните възможности в реални бойни условия. Въз основа на резултатите от тестовете украинските военни ще решат дали трябва да бъдат направени някакви модификации на платформата и ако да, с какъв капацитет да бъдат извършени: или в Украйна, или да ги изпрати на партньорите си от Milanion.

Платформата AGEMA тежи 602 килограма и е оборудвана с двигател с вътрешно горене с мощност 40 конски сили. Може да превозва до 622 килограма товари по суша, до 330 килограма товари по вода или да тегли товари с тегло до 544 килограма.

AGEMA 8x8 може да се движи по суша със скорост до 29 км/ч, а по вода със скорост до 5 км/ч. Може да се използва за различни мисии, като логистична поддръжка, разузнаване, евакуация на пострадали, изстрелване или борба с безпилотни летателни апарати, осигуряване на клетъчна комуникация и изпълнение на хуманитарни функции.