Заедно с танковете Challenger 2 на въоръжение във въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще постъпят 120-мм бронебойни оребрени подкалибрени снаряди с ядро ​​от обеднен уран. Конкретният модел не е известен, но самият факт на предаването на такива боеприпаси беше потвърден от депутат в парламента на страната, пише "Военная хроника“.

Британската армия разполага с два вида снаряди от този тип - L26A1 и L27A1. И двата боеприпаса са предназначени за борба със съвременни - към момента на приемане на въоръжение - танкове на потенциален враг, включително съветските Т-72/90 и Т-80, включително защитени с динамична защита.

Тъй като първите боеприпаси бяха пуснати в експлоатация през 1991 г., а вторите през 1999 г., тяхната ефективност срещу най-модерните модификации на руските основни бойни танкове, защитени от най-новите версии оръжия от семействата Контакт и Реликт, не е потвърдена.

Според открити данни L26A1 е способен да пробие до 443 мм хомогенна броня на разстояние до 2 км, докато L27A1 е способен да пробие до 522 мм хомогенна броня на същото разстояние при изстрел от L30 оръдие със заряд тип L14.

Същността на конструкцията на снаряда е, че като материал за производството на сърцевината се използва обеднен уран. Плътността на този материал е 2,5 пъти по-висока от тази на други сплави и метали, така че снарядът достига по-висока скорост - до 1575 м/с - и се характеризира с повишено проникване на бронята.

Най-вероятно най-модерните модификации руски танкове, като модела Т-72Б3 от 2016 г., Т-80БВМ, Т-90А и Т-90М "Прорив“, ще могат да издържат на тези снаряди. Отделно отбелязваме, че украинският театър на военните действия е сложен по отношение на релефа и не винаги дава възможност за директен изстрел от голяма дистанция.

Снаряди с ядра от обеднен уран се използват в много армии на страните от НАТО и съществуват в различни калибри.

Например, има боеприпаси за 120-милиметровите оръдия на танковете Leopard 2 и M1 Abrams, 25-милиметровите оръдия на бойните машини на пехотата M2/M3 Bradley и 20-милиметровите оръдия на германските БМП Marder. Също така, този тип боеприпаси се използват в оръдията за противовъздушна отбрана с малък обсег Mark 15 Phalanx и 30 mm оръдия GAU-8 в самолета A-10 Thunderbolt II.

Снарядите с обеднен уран са силно токсични и канцерогенни. Няколкостотин използвани боеприпаси могат да доведат до замърсяване на почвата, водата и тежки заболявания сред местното население.

В Окинава американски военни самолети използваха ядра с обеднен уран в учения. След това местните власти поискаха американската армия да поправи щетите.

Особено опасен е финозърнестият аерозол, който хората могат да вдишат, когато изстрелват такива снаряди от танка. Твърди се, че попадането на частици от уранов прах в храносмилателните и дихателните органи може да предизвика тежко химическо отравяне и да причини развитие на онкологични заболявания.