Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са интензифицирали подготовката на своите части за обявената голяма пролетна контраофанзива. Парашутистите от 95-а въздушно-десантна бригада завършват обучението си в Германия, ежедневно се провеждат учения в Днепропетровска и Житомирска области, пише "Рибар“.

Контранастъплението е предвидено за след пролетната "разпутица“, а най-вероятното направление е Запорожкото с едновременен десант на левия бряг на Днепър в Херсонска област. Така ВСУ планират да хванат в "клещи“ Крим и да покажат на практика пред Запада и света обявените си планове си за военно овладяване на полуострова.

Как върви подготовката на въоръжените сили на Украйна за настъплението?

Според данните на Телеграм-канала, през последните няколко седмици въоръжените сили на Украйна активно са се подготвяли за обявената кампания. Почти в цяла Украйна има мобилизация на граждани и последващото им изпращане на полигони в различни региони. Но според някои съобщения активната фаза е отложена за май-юни поради липса на оръжие и военна техника.

Освен това някои щурмови формирования все още не са готови: обучението все още продължава във военни бази във Великобритания, Германия, Испания и Чехия. В германските учебни центрове, освен 95 одшбр, има персонал от 47 омбр, един от батальоните на който е прехвърлен в Константиновка.

Останалите части са разположени на големи полигони в Черниговска, Киевска, Житомирска, Ровенска и Лвовска области. Съединенията на новия армейски корпус са съсредоточени в района на Полтава и Днепропетровск.

Колко вероятен е сценарият за едновременен удар по няколко направления?

Западът вече обяви, че очаква резултати от украинската армия. Специалните бронирани машини, артилерийски системи и ракетни оръжия не бяха дадени на ВСУ просто така, а с конкретната цел да победят Русия.

Според "Рибар“, в този случай най-подходящият вариант от политическа и стратегическа гледна точка е удар на запорожкото направление с цел прекъсване на сухопътния коридор към Крим и получаване на достъп до Азовско море. И за да реализират такъв сценарий, в Киев планират настъпление на широк фронт срещу Мелитопол и Токмак.

В същото време е необходим отвличащ удар в други райони, за да се сковат руските войски и да се предотврати прехвърлянето на подкрепления в района на Запорожие. Един от разглежданите варианти е контраатака срещу Бахмут.

Край Славяно-Краматорската агломерация, както и край Константиновка с Часов Яр, се струпват новосъздадени формирования с бронирана техника западно производство. Този план обаче ще изисква огромни ресурси и последствията, ако се провали, ще бъдат катастрофални.

Защо е по-изгодно да се атакуват руските позиции в района на Херсон?

Руските войски, след като се оттеглиха на левия бряг, оставиха част от контингента да защитава завладяната територия на Херсонска област и повечето от тях бяха изпратени за укрепване на другите направления. Голямата дължина на Днепър усложнява защитата на левия бряг от десант на малки катери.

През последните няколко месеца ВСУ почти ежедневно използват надуваеми лодки или катери за разузнаване на позициите на въоръжените сили на Руската федерация (ВС РФ). Най-малко един БЛА Bayraktar оперира във въздуха от летище Школни почти всеки ден.

Както отбелязва Телеграм-каналът, преди няколко седмици в пристанище Херсон е доставена нова партида лодки, а край Очаков и Берислав са дислоцирани инженерни подразделения на 808-ми понтонно-мостов полк на ВСУ. А на Каховското водохранилище близо до Никопол и Каменски са разположени най-малко 12 баржи, които са лесни за използване за прехвърляне на персонал и оборудване до Енергодар.

В случай на започване на активната фаза на настъплението, трябва да се очаква едновременен десант на войски по цялото протежение на Днепър от Кинбрунския полуостров до Василевка. Освен това е възможно рязко увеличаване на полетите на тактическата авиация и дронове от летища Школни, Долгинцево, Канатово и Широкое.

Подобни маневри ще отклонят вниманието на руските войски и ако бъдат успешни, ще принудят някои участъци на отбраната да бъдат отслабени в други посоки и ще създадат перспектива за засилване на настъплението в Запорожие, заключава "Рибар“.