Говорителят на Източната групировка на Въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий опроверга твърденията на основателя на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин, съгласно които руските сили контролират над 80% от територията на Бахмут, съобщава американският телевизионен канал CNN.

"Ние сме напълно съсредоточени върху Бахмут, продължаваме да изпълняваме бойни мисии.  По-голямата част от града – т.е. повече от 80% – е под наш контрол, включително целия административен център, заводи, градска администрация. Това, което остава, са част от квартали с високи жилищни сгради, превърнати в укрепени зони на ВСУ. Под тези сгради има тунели“, увери основателят на "Вагнер“, като допълни, че "3D войната продължава“ (по земя, във въздуха и под земята“.

"Това твърдение на Пригожин не е вярно“, увери Череватий пред CNN. "Току-що се свързах с командира на една от бригадите, които защитават града. С увереност мога да заявя, че украинските отбранителни сили контролират много по-голям процент от територията на Бахмут... Пригожин трябва да покаже поне някаква победа в града, който се опитват да превземат девет месеца подред, затова прави такива изявления“, обясни Череватий.

Припомня се, че миналата седмица Пригожин публикува видео, в което издига знаме призори с думите, че Бахмут е "превзет“, въпреки продължаващите боеве в и около града. Длъжностни лица признаха, че Русия е успяла да постигне известен напредък в Бахмут, но добавиха, че това може да се "измери в метри“.

"Руснаците в момента, въпреки опитите от шест месеца, с огромен брой персонал и огромен брой загуби, не успяха да превземат града и в момента напредват много, много бавно“, казаха официалните лица на Киев в рамките на брифинг миналата сряда.

В последното си видео Пригожин пояснява, че "Вагнер“ са предали контрола върху някои райони около Бахмут на редовната руска армия.

"Предадохме фланговете на Министерството на отбраната. Подразделенията на Министерството на отбраната, включително и Въздушно-десантните войски, днес превзеха както десния, така и левия фланг. Ето защо Зализнянское, Николаевка и други населени места, които бяха щурмувани от части на ЧВК "Вагнер“ през предходните месеци, са в зоната на отговорност на ВДВ и други части на Министерството на отбраната на Русия“, обясни Пригожин.

По-рано Череватий изрази увереност, че Пригожин пътува до Бахмут, където се водят активни военни действия, тъй като за него е опасно да остане в Санкт Петербург. В началото на месеца в града бе извършено покушение срещу руския военен блогър Владлен Татарски.