110-та отделна механизирана пехотна бригада "Марк Безручко“ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) опровергава информацията за цялостното падане на Новоалександровка под контрола на руската армия, предава РБК-Украйна, като се позовава на съобщение на официалната страница на бригадата в социалната мрежа Facebook.

Информацията бе публикувана от украинския военно-аналитичен ресурс DeepState, след което бе разпространена в редица водещи медии.

"Посочената информация за пълното завземане на село Новоалександровка от врага не отговаря на действителността“, се казва в изявление на 110-а механизирана пехотна бригада.

"Значителна част от Новоалександровка е окупирана от нашествениците, но не и цялата“, уверяват от бригадата, като допълват, че тежките боеве по улиците на разположеното в Донецка област населено място продължават.

"Врагът, който е със смазващо превъзходство, се втурва яростно, но войниците от 110-та ОМБр, заедно с прилежащите подразделения, с изключителни усилия удържат дивия им натиск“, се казва в публикацията на бригадата.

По нейна информация част от населеното място, в което руснаците са пробили, е под огневия контрол на ВСУ. "Украинските бойци предприемат необходимите мерки, за да прогонят нашествениците от селото. Ситуацията е под контрол на подразделения на ВСУ“, увериха от 110-та ОМБр.

На 18 юни Министерство на отбраната на Обедененото кралство разпространи доклад на британското разузнаване, съгласно който руските войски вероятно ще превземат Новоалександровка в Донецка област. Военните на Лондон отбелязаха, че окупацията на селото ще позволи на руската армия да се приближи до пътя Т-05-04, който е един от основните маршрути за снабдяване на ВСУ на изток.