В четвъртък, 11 април, руснаците извършиха една от най-сложните въздушни атаки на украинска територия. Това заяви представителят на командването на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш в ефира на Телемаратона, предава УНИАН.

"Врагът всеки път се опитва да промени тактиката си. Този път той използва почти всички видове самолети, с които разполага, по-специално Ту-95МС, МиГ-31К, Су-34, Су-35, както и зенитни ракетни системи С-300 и "Шахеди". Тоест това са много средства, с които той едновременно се опитва да порази и да отвлече вниманието", посочи той.

Евлаш отбелязва, че след вчерашната атака руснаците отново прибягват до "сондиране“ с "шахеди“, до постоянен "тормозещ огън“, просто за да "кошмари“ хората в Украйна. "Разбира се, той се опитва да ни създаде проблеми, така че да отделяме по-малко време за подготовка, за презареждане, за превъоръжаване“, добави той относно днешните въздушни нападения.

Евлаш отбелязва, че вчера е била една от най-тежките въздушни атаки за целия период. "Вчера по време на масираната атака, една от най-сложните за целия този период, бяха свалени много цели - това са 16 от 20 ракети Х-101 и Х-555, включително 2 от 4 управляеми авиационни ракети Х-59, и почти всички БПЛА – 39 от 40. Много мощно работят и нашите мобилни огневи групи и средства за радиоелектронна борба“, подчерта той.

Според него руснаците са използвали 6 хиперзвукови ракети "Кинжал", с които са се опитали да поразят съоръженията на украинската енергийна инфраструктура. "Това е една от най-мощните ракети на въоръжение в Руската федерация, трябва да разберете, че ефективният обсег на използването на системата Patriot е 40 километра“, отбеляза той. В същото време представителят добави, че трябва да има много такива системи за ефективна защита.

Евлаш отбелязва, че Руската федерация използва атаки срещу критична инфраструктура, за да сломи морала, да принуди Украйна да преговаря при всякакви условия и да дестабилизира социално-политическата ситуация.