Преди броени часове Въоръжените сили на Украйна нанесоха удар на територията на полуостров Крим. Според данните на руския Telegram канал "Рибар“, за удара е използван оперативно-тактически ракетен комплекс (ОТРК) "Гром-2“ от позиции в близост до полигона "Алибей/Тузла“ в Одеска област.

Цел на удара е било летището на руските военно-космически сили в село Гвардейское, северно от Симферопол. Снарядът е паднал в поле недалеч от базата, без да удари инфраструктурата на базата. На земята е останала огромна дупка, но от ъгъла на снимките не може да се определи нейната дълбочина.

"Рибар“ писа по-рано, че ВСУ се готвят да извършат удари и диверсии в Крим, включително с използване на ракетен комплекс украинско производство. Ако версията с ОТРК се потвърди (екипът на канала все още е смутен от размера на дупката, който е идентичен с други случаи на използване на "Гром-2“), тогава такъв пропуск показва проблеми с навигацията и целеуказанието на най-новия украински OTRK .

Въпреки това, отбелязва "Рибар“, целта на тези изстрели с "Гром-2“ е да се оценят резултатите и коригират откритите дефекти, както и да се анализират действията на противниковата противовъздушната отбрана. Всеки следващ такъв удар (предишният беше на 4 март) ще бъде по-точен от предишния.

Както пишат от Telegram канала, сега Русия трябва да се подготви за появата на ОТРК с голям обсег на въоръжение във ВСУ.

Според израелското издание, което е получило потвърждение за това от няколко източника, Рияд е решил да прехвърли тези ракетни системи и ракети в Украйна. Като се има предвид обхватът на тези ракетни оръжия, те могат да представляват доста сериозна заплаха за Русия, тъй като говорим за ракети със среден обсег.
news pic 2
©

"Саудитска Арабия върна балистичните ракети Гром-2, закупени в Украйна. Както знаете, новата оперативно-тактическа ракетна система е разработена в интерес на Саудитска Арабия. Украинските компании за разработване на оръжия са получили около 40 милиона долара от Саудитска Арабия за разработването на тактическата балистична ракетна система Гром-2".

Ракетата Гром има обсег от 350 км, но технически може да лети до 500 км. Новата система е разработена от Конструкторско бюро "Южное" съвместно с Павлоградския химически завод и Харковското конструкторско бюро по машиностроене "Морозов". Както бе споменато по-рано, Саудитска Арабия се опита да придобие руски и американски системи (съответно Искандер и ATACMS), но всички опити за това се провалиха.

Според други мнения на коментатори в Telegram, дупката може да е направена от паднал дрон Ту-141 "Стриж".