Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават настъпателните операции южно от Бахмут, като са отблъснали руски атаки край Красногоровка, Маринка и Новомихайловка (Донецка област). Освен това са продължили успешно и сухопътните операции на левия бряг на река Днепър в Херсонска област, става ясно от последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

На 7 декември руските войски са продължили настъпателните операции близо до Бахмут и според съобщенията са напреднали, отбелязва ISW. По данни на Генералния щаб на ВСУ украинските сили са отразили руски атаки при Богдановка, Ивановское, Клещеевка и Андреевка.

ВСУ са продължили настъпателните операции край Бахмут на 7 декември, но не са постигнали напредък. Генералният щаб подчерта, че продължават настъпателните операции южно от града.

ISW съобщава, че руските войски са извършили настъпателни операции близо до Авдеевка на 7 декември и са постигнали малък напредък. Геолокационни кадри, публикувани на 5 и 6 декември, показват, че руските сили постигат незначителни успехи източно от Степовое и югоизточно от Авдеевка.

Украинският генерален щаб съобщи, че военните на Киев са отблъснали руски атаки източно от Новобахмутовка и близо до Степовое, Авдеевка, Северное, Тоненкое и Первомайское.

ISW установи, че руските войски са продължили настъпателни операции на запад и югозапад от Донецк на 7 декември, но не са постигнали напредък.

На свой ред краинският ГЩ допълни, че украинските войски са отбили руски атаки край Красногоровка, Маринка и Новомихайловка.