Украинските формирования продължават подготовката за пролетната кампания по цялата фронтова линия. В Херсонска област се е увеличилила активността на Въоръжените сили на Украйна(ВСУ) на десния бряг на Днепър – увеличил се е и броят на атаките с минохвъргачки, в района са изпратени допълнителни сили, пише "Рибар“.

Какво точно се случва по Днепър?

От района на Кривий Рог на юг по магистралата към Берислав е отбелязано движение на няколко колони военна техника с личен състав. И всичко това се прави през нощта.

Поне една пускова установка С-300  е била разположена от Бащанка до Снигиревка и нейните околности. Пехотен батальон с 15 бронирани машини от неустановен тип е прехвърлен от Николаев в Лупарево.

В Очаково, близо до бреговата линия на Днепър-Бугския лиман, повече от 100 души и пет леки бронирани машини са разположени в няколко бази за отдих.

Огневи позиции за далечна артилерия са оборудвани по Днепър в различни населени места, включително Очаков, Лупарево, Херсон, Берислав. Извършена е принудителна евакуация на местни жители от Станислав в Коблево, западно от Очаков.

Освен това на железопътната линия Снигиревка-Херсон е бил пуснат в експлоатация отделен пункт на гара Галагановка за увеличаване на капацитета до Херсон.

Съгласно данните на Telegram-канала, в момента завършва подготовката на щурмовите групи на ВСУ. В населени места в близост до линията на съприкосновение се концентрират личен състав и техника, а цивилното население е евакуирано в други градове и настанявано в лагери.

Според плана на украинското командване форсирането на реката е необходима стъпка за успешно настъпление на широк фронт, тъй като ще върже руските сили на левия бряг на Днепър, въпреки потенциалните загуби, пише "Рибар“.

Както отбелязва Telegram-каналът, задачата на първоначалния удар от десния бряг на Днепър е да отклони вниманието на въоръжените сили на РФ, използвайки дължината на реката в своя полза.

Според прогнозата на "Рибар“, в бъдеще подразделенията на ВСУ възнамеряват да се закрепят в един от участъците на басейна на Днепър и да използват трамплин за развитие на едновременна атака срещу Крим от Херсон и Орехов в Запорожка област.

Най-вероятните места са полуостров Кинбурн, Херсон и Нова Каховка поради удобния терен както за жива сила, така и за техника. Именно там са разположени инженерите от 808-ми понтонно-мостов полк.

Предвид повишената активност както на украинската пехота, така и на силите за информационни и психологически операции, през следващите седмици е възможна атака срещу позициите на руската армия в Херсонска област, завършва "Рибар“, като според медията на първо място това ще бъде насочено към създаване на негативен фон в Русия в навечерието на Деня на победата 9 май.