Преди няколко дни Белият дом обяви предоставянето на нов пакет от военна помощ за Украйна, който включва неназовано количество боеприпаси от различен калибър, прецизно управляеми ракети и униформи, както и речни лодки, пише "Рибар“.

Защо не е посочен конкретния брой предадени оръжия?

Ако по-рано американците посочваха точния брой снаряди и изстрели за нуждите на ВСУ, сега ситуацията е различна. В прессъобщенията на Белия дом и Пентагона присъстват само вида и името. До известна степен това може да се дължи на наличието на проблеми в производството на боеприпаси - на Запад военно-промишлените мощности са активизирани за попълване на запасите. А липсата на конкретни данни има за цел да скрие съществуващия недостиг, отбелязва Telegram каналът.

В същото време е възможно в Съединените щати просто да спазват изискванията за секретност, казвайки само това, което обществеността трябва да знае. Всяко официално съобщение за нов пакет идва седмици (понякога месеци) след действителното предаване. Въпреки това, благодарение на подобни прессъобщения, можете да разберете непосредствените планове на украинските власти и появата на лодки в списъка не е случайна, отбелязват анализаторите.

Защо са предадени лодките?

Лодките се използват активно от украинските формирования за форсиране на реки и водни прегради. Те са пъргави, бързи и имат голям обхват. В зависимост от вида на лодката варира както скоростта, така и броят на транспортирания персонал.

Последният пакет за военна помощ не уточнява вида или количеството, така че теоретично това може да бъде абсолютно всеки тип речна лодка и в доста голям брой.

Как ще се използват?

Както писа по-рано "Фокус“, в рамките на пролетната си контраофанзива се очаква,  че въоръжените сили на Украйна ще осъществят няколко фалшиви атаки на левия бряг на Днепър, за да отклонят руските войски и да възпрепятстват способността им за маневриране и прехвърляне към други сектори.

И ситуацията не се е променила много оттогава. През последните няколко месеца украинските формирования непрекъснато извършват въздушно разузнаване от Кинбурнския нос до Енергодар. В различни части на левия бряг на Днепър се извършват бойни излети от ДРГ на въоръжените сили на Украйна, използвайки само малки лодки.

Новата партида, в неуточнено количество, най-вероятно ще бъде разпределена между частите в близост до Днепър и крайбрежието на Каховския язовир. Преди малко повече от месец няколко лодки вече бяха доставени на пристанището в Херсон.

Значи въоръжените сили на Украйна се готвят за операция на левия бряг?

Според характерните особености всичко изглежда точно така. На десния бряг, от Очаков до Никопол, има до 15 хиляди души от различни части на редовната армия и териториалната отбрана на Въоръжените сили на Украйна. В Березнеговатой 63 ОМБР са в процес на попълване, а в Михайловка, северозападно от Николаев, се формира 22-ра механизирана бригада от Въоръжените сили на Украйна.

Засилена е активността на разузнавателните дронове по Днепър. Най-малко два БЛА Scan Eagle работят постоянно от Очаков. Турските БЛА "Байрактар" патрулират от летищата Кулбакино и Канатово.

Също така от околностите на Кривой Рог и Вознесенск по Днепър ежедневно летят тактически самолети и хеликоптери на армейската авиация на ВСУ, а също така са оборудвани огневи позиции на РСЗО. Те водят комбиниран обстрел на позиции на Въоръжените сили на РФ с неуправляеми ракети и реактивни снаряди.

Кога ще се случи атаката?

Западът тласка ръководството на Украйна към настъпление. Лидерите на страните от НАТО трябва да демонстрират успехите на ВСУ и техните оръжия на фронта. Офанзивата най-вероятно ще започне, след като почвата се втвърди и бронираната техника може да се движи свободно.

В навечерието на щурма се активират излети на ДРГ в различни райони, включително в района на Херсон, за подвеждане и отклоняване на вниманието от основното направление.

Ще се възобновят ударите по цели в тила с високоточно оръжие, а инженерните части ще започнат да подготвят района за настъпление на войски и техника. Освен това вече са доставени мостови съоръжения за тези цели.