Украинските сили в направление Бахмут са поели стратегическата инициатива и Въоръжените сили на Украйна провеждат настъпление на широк фронт. Това съобщава РБК-Украйна, като се позовава на говорителя на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Андрий Ковальов.

Той е отбелязал, че Силите за отбрана на Украйна продължават настъпателната операция в района на Бахмут, Мелитопол и Бердян.

Така по направлението Ровнопол-Володин, на границата на Донецка и Запорожка област, въоръжените сили на Украйна са постигнали частичен успех и са се закрепили на постигнатите рубежи.

"Нанасят се артилерийски огън по идентифицирани цели на противника. Предприемат се контрабатарейни действия. Руските окупационни войски оказват ожесточена съпротива. В същото време противникът съобщава за значителни загуби в личен състав и техника“, е заявил Ковальов.

Ожесточени боеве се водят и в Бахмутското направление. По думите на говорителя украинските войници са поели стратегическа инициатива от посочения участък от фронта.

"В направление Бахмут украинските войници завзеха стратегическата инициатива и водят настъпателни действия с широк фронт. По фланговете на град Бахмут те продължават да оказват натиск върху противника, излизат от превзетите по-рано позиции, имат успех да се закрепят на тях“, е подчертал той.

Украинските с news pic 2
©
или продължават да удържат настъплението на руските войски в Лиманско, Авдиеевско и Марийнско направление.

Настъплението на въоръжените сили

Медията припомня, че през последния месец украинските сили са активизирали настъпателните действия в мелитополското, бердянското и бакмутското направление. Въоръжените са превзели осем населени места в Запорожка и Донецка област.

Освен това наскоро се е появило видео, на което се вижда как украински войници издигат украинския флаг на язовир Курдюмивска край Бахмут.

Край Красногоровка в Донецка област Въоръжените сили на Украйна са превзели няколко позиции, които от 2014 г. са под контрола на руските.