Руските войски на изток не могат да постигнат нито една стратегическа цел. Затънали са в няколко направления и изтощават силите си. Това заяви говорителят на групировка "Изток на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий, цитиран от РБК-Украйна.

"Трудно е да не се съглася с британските експерти (по отношение на неуспешната офанзива на Герасимов), като се има предвид, че през последните месеци руските окупационни войски не са постигнали нито едно оперативно-тактическо постижение. Ако говорим за стратегически настъпателни операции, то още повече.Те са завързани на няколко направления и се опитват да щурмуват, но безуспешно", отбеляза той.

Според него руснаците  обезкървяват войските си и намаляват собствения си боен потенциал.

"В частност, те не могат реално да превземат Бахмут за 9 месеца. Това е един от най-ярките белези на "способността“ на генерал Герасимов да извършва операции от такова ниво“, казва Череватий.

Що се отнася до предполагаемите срокове на руснаците по отношение на превземането на Донецка и Луганска област, според Череватий, военно-политическото ръководство на Руската федерация ще продължи да предлага нови "срокове“ и да продължи опитите да окупира Донбас.

Череватий цитира анализите на т.нар. Институт за изследване на войната, според който зимната офанзива на Русия е завършила с неуспех.

Също така, според гореспоменатите експерти, руските войски не са постигнали предполагаемата цел да излязат на административните граници на Донецка и Луганска област до 31 март.