Руските войски са намалили интензивността на атаките си на Купянското направление, е съобщил ръководителят на пресслужбата на украинската оперативно-стратегическата групировка войски "Хортица" Иля Евлаш, предава УНИАН.

"На Лиманското направление врагът намали интензивността на атаките си в района на Синковка. Противникът се опитва да укрепи позициите си там, тъй като разбира, че атаките му в този район са безрезултатни, и сега организира позиции, прегрупира се и подготвя щурмовите си групи", е заявил Евлаш.

Той е обяснил, че "поради факта, че руските войски не са постигнала успех в района, те са решили да заемат отбранителна позиция и да започнат да укрепват собствените си позиции. Вместо това част от войските бяха прехвърлени на други места в посока Лиман. От тук Русия премества войски на Лиманското направление в района на Терни и Ямполивка, където се водят активни, ожесточени боеве. Противникът продължава да се опитва да намери слабо място, пролука в нашата отбрана и се опитва да я прокара - засега безуспешно", е отбелязал Евлаш.

Според него Русия и преди е използвала подобна тактика - през 2023 г. дълго време не са успели да превземат Новохоровка в Луганска област. След като разбрали, че няма да могат да развият настъплението, руските войски решили да прехвърлят силите си в друг район на бойните действия.

По-рано говорителят на Южноукраинските отбранителни сили Наталия Хуменюк заяви, че Русия продължава да се опитва да ликвидира украинския плацдарм на левия бряг на Херсонска област. Освен това тя отбеляза, че Русия е започнала да използва авиацията тук много по-предпазливо.