Загубите на Русия в Авдиевското направление в момента са с 25% по-високи от тези при щурма на Бахмут. Това е съобщил майорът от запаса от Националната гвардия на Украйна Алексей Хетман, предава УНИАН.

В момента край Авдеевка са съсредоточени най-малко 40 000 руски военнослужещи, което е в пъти повече от украинските гарнизони. "В Авдеевка руснаците просто правят щурмове, а такива командири, каквито имаше във "Вагнер" при боевете за Бахмут, сега няма. Руснаците също понасят и по-големи загуби. Среднодневните загуби при щурма на Бахмут са 776 души. Руските военнослужещи сега губят по 931 души. Тоест с 25% повече и все още не постигат успехи. Дори и да успеят, значителни фундаментални промени на фронтовата линия няма да има", заявява Алексей Хетман.

В момента, според него, руските сили са започнали активно да използват артилерия и управляеми авиационни бомби в направление Бахмут. "Те започнаха да използват, по-специално, тежка техника, тъй като земята стана по-твърда. Атакуват на малки групи, опитвайки се да прокарат нашите войски, за да ги разпръснат по фронтовата линия и да им попречат".

Според данни на Института за изследване на войната (ISW) на 8 декември руските войски са провели настъпателни операции близо до Авдеевка и са потвърдили настъплението, като са превзели пречиствателните съоръжения на Авдеевка. 

Геолокационни кадри, публикувани на 8 декември, показват, че руските войски са напреднали към пречиствателната станция южно от Красногоровка (5 км северозападно от града).