Руските сили са далеч от превземането на "пътя на живота" от Часовой Яр до Бахмут, който доставя храна, лекарства, оръжие и други необходими неща за военните и цивилните. Това заявява Сергей Череватий, говорител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, в коментар за ZN.UA.

"От няколко седмици руснаците говорят за превземане на "пътя на живота", както и за постоянен огневи контрол над него. Всъщност всичко е различно. Да, там наистина е трудно, защото продължават опитите им да превземат пътя, както и опитите за контрол на огъня. Но благодарение на войниците от Силите за специални операции, артилеристите, Силите за отбрана не позволяват на руснаците да "отрежат“ нашата логистика", заявява Череватий.

Говорителят допълва, че инженери и специалисти по логистика също работят, прокарвайки нови пътеки. Всичко това в комплекс позволява да доставят оръжия, лекарства, храна, боеприпаси в Бахмут, както и да вземат ранените.

"Водят се тежки боеве, но няма паника и липса на контрол. Всички действат са по предварително зададени сценарии. Ситуацията е напълно контролирана от Генералния щаб, освен това можем да видим всички намерения на противника и да ги предотвратим с огън. Това в комплекс ни позволява да запазим Бахмут", добавя Сергей Череватий.

Според него руските сили се опитват да разрушат максимално инфраструктурата в Бахмут, за да затруднят защитата на въоръжените сили на Украйна, допълват от Украинская правда.

"Сега руснаците правят всичко, за да унищожат максимално инфраструктурата на града, защото е доста трудно да се движиш в застроената територия. Това се прави, за да не можем да използваме укрепленията за изграждане на защита", допълва говорителят

Той добавя, че "врагът се опитва да атакува навсякъде, където има възможност. Това правят въоръжените сили на Украйна, удряйки напредъка в градското развитие. Защитните сили се опитват да действат така, че да затруднят максимално задачата на противника".