Отбранителните съоръжения на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на десния бряг на река Днепър в Херсонска област са подредени по такъв начин, че руските войски нямат възможност дори да се доближат до тях. Това заяви Наталия Гуменюк, говорител на Силите за отбрана на Южна Украйна, цитирана от РБК-Украйна.

"Има разбиране, че основната бойна линия в нашите географски условия е река Днепър. Ето защо за нас е наистина важно врагът да не може да премине, да направи десант или дори да се приближи до десния бряг. Първо, той е разположен по-високо от левия бряг. Това е първата трудност, която на практика е невъзможна за преодоляване на противника. Тъй като разположението на нашите оръдия на най-високо ниво установява контрол на огъня над водата в момента на приближаване до брега“, обясни Гуменюк.

Според нея украинските отбранителни структури са оборудвани, като се вземат предвид всички промени в ландшафта след взрива на бента на водноелектрическата централа Каховка.

Както отбеляза говорителят, затова руснаците работят превантивно, по-специално с безпилотни самолети и артилерия от левия бряг. Тоест, те също така поставят акцент върху отбранителните структури и тяхното унищожаване с контрабатарейни методи.

"Но подреждането на отбранителните структури, това, което сега се превърна в вълна от поредната руска пропаганда, по-специално в Херсонска, Николаевска и Одеска области, ние не го правим от нулата, ние укрепваме това, което е подготвено, ние подобряваме това, което е било на място по време на пълномащабното нахлуване, може би незавършено, защото вече е било направено в мощни бойни условия“, добави Гуменюк.