Говорителят на Група войски "Изток“ на Въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий обяви, че към настоящия момент няма решение за изтегляне на войските на Киев от Бахмут, предава информационната агенция УНИАН. По думите му такова решение може да бъде взето, но всичко ще зависи от ситуацията.

"Ако видим, че заплахата за нашия личен състав и нашата оперативна среда е по-голяма от необходимостта да поддържаме територията, ние ще го направим (изтеглим войските – бел.ред.), но ще го направим организирано, без паника“, увери Череватий.

Той припомни, че решението за изтегляне се взима след заседание на Генералния щаб и след съответната заповед от командването.

"Само командването вижда доколко има такава необходимост в тази ситуация. И тогава на заседание на щаба се взема съответното решение", добави той.

Във вторник държавният глава на Украйна Володимир Зеленски заяви, че интензивността на боевете край Бахмут нараства. Но Министерството на отбраната в Киев обяви, че са изпратени подкрепления в посока Бахмут, която остава най-горещият участък на фронта. Решението е взето от генерал Александър Сирски след посещение в града.

Генералният щаб съобщи, че руските сили продължават да оказват натиск върху Бахмут. Освен това напредват и в други посоки. В същото време членове на ЧВК "Вагнер“ продължават да бъдат "използвани“ в боевете за града.

По-рано заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр обяви, че допълнителни подразделения на украинските войски ще бъдат дислоцирани в Бахмут, съобщи "Украинские новости".

"Сега епицентърът на военните действия е Бахмут. Ситуацията там наистина е напрегната. <...> Там на място бяха взети определени решения. Това е решението за прехвърляне на допълнителни единици", подчерта Маляр.