Украинските военни съобщават за нова руска атака срещу страната "от различни посоки с крилати ракети от стратегически самолети и кораби“, съобщава информационната агенция Укринформ, като се позовава на съобщение във "Фейсбук“ на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

"След нощната атака на безпилотни самолети-камикадзе, врагът атакува Украйна от различни посоки с крилати ракети с въздушно и морско базиране от стратегически самолети и кораби. Освен това има висока активност на тактическата авиация“ на противника, се казва в доклада.

Отбелязва се, че на територията на цялата страна работят системите за ПВО.

Местни медии съобщиха за взривове в столицата.

"Киев! Противовъздушната отбрана работи! Запазете спокойствие! Останете в укрития до края на въздушната тревога!", призоваха от градската военна администрация.

Ръководителят на Киевската областна военна администрация Алексий Кулеба предупреди за заплахата от ракетна атака срещу Киевска област и призова хората да останат на безопасни места. Впоследствие той докладва за работата на ПВО в района на Киев.

"В никакъв случай не снимайте и не публикувайте нищо в социалните мрежи – не помагайте на врага“, подчерта Кулеба.

В Украйна е обявена въздушна тревога.

През последното денонощие руските сили са нанесли удари срещу повече от 25 населени места около Херсон и Запорожие, показват данни от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

Тежки боеве продължават около контролирания от украинската армия град Бахмут в Донецк, и на север, около градовете Сватове и Кремина в Луганск, където силите на Киев се опитват да пробият руските отбранителни линии.

Кметът на Харков Игор Терехов съобщи в Telegram, че градът е бил атакуван два пъти, "вероятно“ от ирански безпилотни апарати, част от които са били свалени от системите за ПВО на страната.