Високопоставени представители на Военноморските сили на САЩ са предложили по-нататъшно задълбочаване и разширяване на пристанището в гръцкия град Александруполис с цел приемане и доставка на разрушители от клас Arleigh Burke, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като отбелязва, че тези плавателни съдове имат значителен капацитет за водене на радиоелектронна борба.

От редакцията подчертават, че интересът на американските военни доказва превръщането на Александруполис във "втора Суда“ – голямата военноморска база на Гърция и НАТО на остров Крит.

След началото на войната в Украйна пристанището в Александруполис се оказа надеждна алтернатива на Босфора, който Турция затвори за всички военни кораби четири дни след началото на военните действия. Хиляди войници, танкове, хеликоптери и други доставки за силите на САЩ и други НАТО бяха бързо и ефективно разположени в Източна Европа.

В по-дългосрочен план пристанището може да бъде разширено, за да приема по-големи американски кораби, заключава изданието.