Министерството на отбраната  на Испания обяви, че патрулните катери "Аталая“ и "Вигия“, са ескортирали два руски десантни кораба – "Иван Грен“ и "Александър Отраковски“, както и петролния танкер "Кола“, предава ТАСС, като се позовава на разпространеното съобщение.

"В периода от 21 до 26 март патрулните катери "Аталая“ и "Вигия“ наблюдаваха преминаването на руската група, състояща се от десантните кораби "Иван Грен“, "Александър Отраковски“ и петролния танкер "Кола“, в национални суверенни води“, се казва в текста.

По данни на военното ведомство в Мадрид групата руски кораби е била открита от патрулния кораб "Аталая“ сутринта на 21 март по време на изпълнение на мисии за морско наблюдение и сигурност. "Аталая“ е ескортирала руските кораби чак до границите на Португалия, където португалската фрегата "Бартоломеу Диаш“ е продължила да ги наблюдава. Патрулният катер "Вигия“ също е участвала в ескортирането на корабите на руския флот от 23 до 26 март. Тя е патрулирала морския път, свързващ нос Сао Висенте в югозападната част на Португалия и Гибралтарския пролив.