Военноморските сили на Франция ще използват кораби без серийни номера и каквито и да било специални обозначения за своите операция като част от експеримент за "засилване на възможностите за водене на информационна война“, предава AFP.

По-специално, такива тестове се извършват с помощта на две многофункционални фрегати (FREMM). Представител на ВМС призна, че в бъдеще тази практика ще се разпространи и на други плавателни съдове. "Ако потвърдим положителния ефект, тогава не виждаме причина да не разпространяваме тази практика“, каза той, като увери, че използването на кораби без имена и номера не противоречи на международното право, а също така не представлява риск за корабоплаването.

"Ние се стремим към непредвидимост и запазването на "мъглата“ в информационната война“, добави той. Този ход е в съответствие с актуализираната миналата седмица стратегия за сигурност на френския президент Еманюел Макрон, която включва "борба с фалшива информация с цел дестабилизация“ като "стратегическа функция" на френската отбрана, уточнява агенцията.