Двойно предимство на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ спрямо СДСМ, водещата партия в правителствената коалиция, показва проучването на "МКД“, проведено от агенция Market Vision сред 1200 респонденти.

На въпроса "Ако утре има избори, ще излезете ли да гласувате", 56,6% от анкетираните отговарят с "да". От тях 18,6 на сто са заявили, че биха гласували за ВМРО-ДПМНЕ, а 9,4 на сто за СДСМ.

Но ако цифрите от проучването се анализират по-задълбочено, ще се види, че само ВМРО-ДПМНЕ има по-голямо доверие сред хората, отколкото всичките 7 партии в правителствената коалиция. Срещу 18,6% доверие за ВМРО-ДПМНЕ, рейтингът на всички партии в правителството СДСМ, ДСИ, Алтернатива, ЛДП, ДПА, ДОМ и ДПТ е 18,4 процента.

Това е първият път в историята, когато опозиционна партия има по-висок рейтинг от 7 партии в правителството, докато правителството има и три албански партии.

Заместник-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисайловски коментира проучването в интервю за "Република" и каза, че това е реалността и че разликата пред СДСМ ще бъде повече от 20 депутати.

"Затова е най-добре да има предсрочни избори, защото това правителство ни доведе в канавката.С тези проучвания, когато и да са изборите, СДСМ ще загуби с твърде голяма разлика, тоест ВМРО-ДПМНЕ ще спечели с разлика над 20 депутати и ще направим следващото правителство“, убеден е Мисайловски.