Докато договорът с България не бъде анулиран, ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи конституционни промени, така че българите да бъдат записани в Конституцията на Република Северна Македония. Лидерът на партията Християн Мицковски заяви на брифинг, че ако Договорът за добросъседство с България бъде прекратен, ако референдумът успее, тогава ВМРО-ДПМНЕ ще знае какво да прави в интерес на държавата и народа, пише скопското издание "Слободен печат“.

"Хайде всички заедно да излезем от Договора, дори не ни трябва референдум, ако правителството е умно, утре ще излезе от Договора чрез МВнР. Аз бях един от първите, които казаха, ако това е последното искане, нямаме нищо против, но не е последното. Единствената гаранция е да излезем от Договора, защото никой не може да даде гаранция. Не сме против българите да са част от Конституцията, но Договорът е асимилаторски. Ако промените в Конституцията се случат сега, тогава цялата преговорна рамка, в която се съдържа и източникът на проблемите, се превръща в легитимен инструмент за по-нататъшно блокиране. Докато съществува това отровно дърво, ще имаме проблеми“, заяви Мицковски.

Преди това ВМРО-ДПМНЕ обяви въпроса на референдума: "За отмяна на Закона за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България ли сте?“ Партията е преценила да не се задава по-сложен въпрос, за да се избегне възможността председателят на Народното събрание да отхвърли инициативата за референдум и затова става дума за отмяната на приетия в Народното събрание Закон за Договора.

Мицкоски казва, че това е най-големият тест за македонския народ в новата история и вярва, че няма да има обструкция в парламента. Той ще води кампанията за референдума под мотото "За“ Европа, "не“ на асимилацията“. Референдумът ще се проведе през пролетта и за успеха му са необходими 910 000 гласа "за“, което според лидера на ВМРО-ДПМНЕ може да се постигне само с общомакедонско обединение. Но спомена, че дори 700 000 гласа "за“ ще изразят волята на гражданите за делегитимиране на правителството. Подписите се събират от сряда на обяд, като първи ще се подпишат Мицковски и депутатите от ВМРО-ДПМНЕ. В петък стоте подписа ще трябва да отворят вратите на регионалните звена на Министерството на правосъдието, за да се съберат 150 000 подписа и да минат през парламентарната процедура.

Мицковски повтори, че македонската идентичност е била атакувана с Договора за приятелство с България и че напредъкът на РСМ в преговорите с ЕС ще зависи от преговорите на историческата комисия.

По думите на опозиционния лидер, ако референдумът е успешен и споразумението с България бъде анулирано, може да се договори ново споразумение и преговорите с ЕС могат да продължат. Следващата стъпка, ако референдумът успее, според Мицковски, е парламентът да приеме закон за отмяна на Закона за ратифициране на Договора за добросъседство и скопското МВнР да уведоми българското, че излиза от Договора. Според разпоредбите на спогодбата, всяка страна може да излезе от нея с едногодишно предупреждение.

Той подчертава, че референдумът, предсрочните избори и конституционните промени са отделни процеси и че ВМРО-ДПМНЕ не се отказва от искането си за избори.

Ковачевски: Подкрепиха споразумението пред камерите

"В Събранието не гласуваха против френското предложение. Сега те излизат с референдум срещу подкрепеното от тях пред камерите споразумение с България“, заяви премиерът на РСМ и лидер на СДСМ Димитър Ковачевски.

Той смята, че референдумът е за лични и партийни цели на ВМРО-ДПМНЕ, че е анти-европейски и твърди, че в опозицията има проевропейско крило и това ще бъде потвърдено в парламента, когато се гласуват конституционните промени.

Пендаровски: Въпросът предлага да спрем европейския път

За държавния глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски е изключително неморално правителството да подкрепи референдума, като компенсация за мнозинството от две трети за конституционните промени.

Какъв е въпросът на опозицията за референдума - на практика да бъде спрян европейският път. Така че, ако подкрепяте такъв референдум, с класически антиевропейски въпрос, няма нужда да променяте Конституцията. Едното изключва другото. Това, което очаквахме, го получихме. Ще питат гражданите – искате ли да си отрежем пътя към Европейския съюз. Изненадан съм защо не споменават Преспанския договор във въпроса на референдума, защото в европейската преговорна рамка Преспа и Договорът с България фигурират в едно и също изречение“, заяви Пендаровски.