Най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ обвини премиера Димитър Ковачевски в дезертьорство от армията през 2001 г. чрез документ, който го представя като "трайно негоден“ за служба, съобщава скопското електронно издание "Фактор“.

"Даваме на македонския премиер 24 часа да отговори на това и ако не го направи, ще публикуваме всичко, което имаме“, предупреди Драган Ковачки, член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ и депутат в парламента. По думите му "Ковачевски е дезертьор, който не заслужава да ръководи държавата“.

"Дезертьорът Ковачевски избягва военната служба, като се оправдава, че е трайно негоден. Докато деца, бащи и братя от хиляди семейства бяха изпращани на фронтовата линия, за да защитават суверенитета и целостта на Македония, Ковачевски тичаше за медицински свидетелства, за да докаже, че е трайно негоден.

Очевидно антимакедонизмът и клептоманията са двете доминиращи ценностни матрици в СДСМ.

Ковачевски е недостоен да заема поста министър-председател, защото независимо дали става въпрос за фалшиво медицинско свидетелство или реална ситуация, е факт, че той не е служил на Македония, когато е трябвало. Веднъж отстъпил, един човек си остава за цял живот дезертьор.

Една лъжа води до друга. Ако е извършена някаква интервенция, тогава се поставя диагноза за временна негодност за служба и срокът за постъпване се отлага. В случая с Ковачевски документът е за трайна негодност.

От 18-годишен Ковачевски има възможност да отбие военната си служба, но чиновническият син я избягва и в крайна сметка бива обявен за трайно неспособен. Щом е така, то нека тогава си подаде оставката“, гласи изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.