Опозиционната македонска ВМРО-ДПМНЕ свиква този следобед Изпълнителния комитет на партията, за да обсъди обявения референдум за анулиране на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с България. Според фракцията, решението на правителството в Скопие да приеме френското предложение е вкарало българските искания в преговорната рамка за ЕС, предава Press24.mk.

От опозицията уточниха, че обмислят да поискат от гражданите да се обявят за евентуален отказ от Договора за добросъседство с България, който тогавашните премиери Зоран Заев и Бойко Борисов подписаха преди 5 години. ВМРО-ДПМНЕ смята, че всички проблеми за Скопие в отношенията с България произтичат от този договор. Планът на ВМРО-ДПМНЕ е да се стигне до референдум чрез събиране на подписи на граждани, като ръководството на ВМРО-ДПМНЕ първо ще се подпише под инициативата.

След като събере най-малко 100 квалифицирани подписа, ВМРО-ДПМНЕ ще пристъпи към събиране на 150 000 подписа от граждани, като апелира към властите да не възпрепятстват този процес.

Заседанието на този партиен орган е насрочено за 18:00 часа местно време (19 часа българско).