Отношенията между Република Северна Македония и България никога не са били по-лоши. Дойде ред след толкова много подписани договори, анекси, протоколи и т.н., че отношенията между двете страни трябва да бъдат предмет на Съвета за сигурност и да се понижи нивото на дипломатическите отношения. Това е резултат от снизходителността на властите на СДС и ДСИ, което от своя страна е следствие от престъпността на нейните служители. Такава позиция публикуваха от опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ по повод последните търкания в отношенията със София, предава електронното издание "Скопие 1".

"Ковачевски и Пендаровски дължат отговори на македонската общественост, как се стигна до тази студена дипломатическа война? Как "маргинални" лица от България станаха тема на Съвета за сигурност в Македония? Какво правят нашите служби, за да попречат на тези, както казва Пендаровски, структури от България по указания на чужда служба?

Пендаровски и Ковачевски не трябва да се правят на изненадани. Тези структури, политици и обидите, които отправят към Македония и македонския народ, не са от вчера, само че нашите власти не предприеха нищо, за да го предотвратят и защитят националните и държавни интереси.

С недалновидността, аматьорския подход в дипломацията и с дебелия криминален багаж, който има това правителство на СДСМ и ДСИ, Македония явно е в опасност. Техният инат ражда нови и нови унижения за Македония.

Това трябва да се промени. Унижението на Македония трябва да спре. Това правителство трябва да си отиде“, се казва в изявлението.