Иранските дронове камикадзе, използвани от руснаците за атаки срещу Украйна, са сглобени с множество европейски компоненти, според таен документ на Киев до западните му съюзници, в който наред с всичко друго се призовава за нанасянето на ракетни атаки срещу производствени обекти в Русия, Иран и Сирия, разкрива британският вестник The Guardian.

В документ от 47 страници, представен от правителството на Украйна на правителствата на страните от Г-7 през август, се твърди, че през предходните три месеца са извършени повече от 600 нападения с помощта на безпилотни летателни апарати (БпЛА), съдържащи западна технология.

Според документа, представен на редакцията, 52 електрически компонента, произведени от западни компании, са открити в дрона Shahed-131, а 57 - в модела Shahed-136. Припомня се, че те имат обхват на полета от 2000 километра и развиват крайсерска скорост от 180 километра в час.

Пет европейски компании, включително полско дъщерно дружество на британска мултинационална компания, са посочени като оригинални производители на идентифицираните компоненти.

"Сред производителите има компании със седалище в страните от коалицията за санкции: САЩ, Швейцария, Нидерландия , Германия, Канада, Япония и Полша“, се казва в текста.

В документа се твърди също, че Иран вече е диверсифицирал производството си чрез използването на сирийска фабрика, извършваща доставки до руското пристанище Новоросийск, но производството на дронове се измества в Русия, в централния регион Татар Алабуга, въпреки че Техеран продължава да си набавя компоненти.

Твърди се, че иранското правителство се опитва да "се разграничи от предоставянето на оръжия на Русия“ и "не може да се справи с руското търсене и интензивността на употреба в Украйна“.

Сред предложенията на Украйна за реакция от страна на западните съюзници Украйна са "ракетни удари по заводите за производство на тези БпЛА в Иран, Сирия, както и върху потенциалния производствен обект в Руската федерация“. Западът обаче вероятно би се въздържал от подобен отговор, коментира изданието.

В текста на документа се подчертава: "Горното може да бъде извършено от украинските сили за отбрана, ако партньорите осигурят необходимите средства за унищожаване“.

Няма обвинения за неправомерни действия от страна на западните компании, чиито части са идентифицирани. "Иранското производство на БпЛА се адаптира и използва предимно налични търговски компоненти, чието снабдяване е слабо или изобщо не се контролира“, се казва в документа.

В украинския доклад се казва, че митническата информация показва, че "почти целият внос в Иран е с произход от Турция, Индия, Казахстан, Узбекистан, Виетнам и Коста Рика“.