В столицата на Камбоджа ще бъде даден старт на поредиците от дискусии в рамката на годишната среща на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН), предава ТАСС.

По данни на Министерството на информацията на страната държавният глава на САЩ Джо Байдън вече е пристигнал в Пном Пен. Американският президент е в Пном Пен, за да присъства на срещата на върха САЩ-АСЕАН и на срещата на върха за Източна Азия. На 13 ноември се очаква той да проведе двустранни срещи с японския премиер Фумио Кишида и президента на Република Корея Юн Сук-йол. Байдън ще проведе и тристранна среща с японския премиер и южнокорейския президент за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството в Индотихоокеанския регион.

Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия е основана през 1967 г. и днес обединява 10 държави: Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините. 40-ата и 41-вата среща на върха на АСЕАН и свързаните с тях събития се провеждат в Пном Пен от 10 до 13 ноември. По време на планираните срещи участниците ще приемат над 100 заключителни документа. От началото на 2022 г. Камбоджа заема поста председател на АСЕАН, който й бе предаден на ротационен принцип от Бруней.