Варшава спира да доставя оръжия на Киев и вместо това се фокусира върху въоръжаването си. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки, на фона на спора за износа на селскостопански продукти от Украйна, пише европейската редакция на Politico.

"Вече не предаваме оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша с по-модерни оръжия. Ако не искаш да се защитаваш, трябва да имаш с какво да се защитаваш", e заявил Матеуш Моравецки, в своето изявление по полската национална телевизия, като е настоял, че този ход няма да застраши сигурността на Украйна.

Лаконичните коментари на Моравецки идват в момент, когато през изминалата седмица напрежението между Киев и ЕС ескалира, след като Европейската комисия предприе действия за разрешаване на продажбите на украинско зърно на територията на блока.

Полша, Унгария и Словакия реагираха на стъпката на Комисията, като наложиха едностранни забрани за внос на украинско зърно, в явно нарушение на правилата на вътрешния пазар на ЕС. Киев отвърна на удара, като подаде искове срещу трите държави в Световната търговска организация.

На 19 септември украинският президент Володимир Зеленски се обърна с прикрито обвинение към тези, които налагат забрани за внос на зърно, като заяви пред Общото събрание на ООН: "Тревожно е да се види как някои в Европа, някои от нашите приятели в Европа, разиграват солидарност в политически театър. Може да изглежда, че играят собствената си роля, но всъщност помагат да се подготви сцената за московския актьор".

Макар Зеленски да не споменава конкретно Полша, в отговор Варшава извика посланика на Киев във външното министерство.

Моравецки отправи и "предупреждение" към "украинските власти", като по-рано заяви пред Polsat: "Ако те искат ескалация на напрежението по този начин, ще добавим допълнителни продукти към забраната за внос в Полша. Украинските власти не разбират степента, в която е дестабилизирана селскостопанската индустрия на Полша".

Полша е в разгара на предизборна кампания, като дясното правителство на "Право и справедливост" се бори за преизбиране. Въпреки че първоначално Варшава подкрепи кампанията, за да помогне на Киев да отблъсне опита за инвазия на Русия, тази пълна подкрепа отслабна, тъй като последиците от подкрепата за Украйна за собствените ѝ земеделски производители станаха все по-очевидни.