Задържаният беларуски активист Алес Бяляцки, руската правозащитна група "Мемориал" и украинският Център за граждански свободи получиха в петък Нобеловата награда за мир за 2022 г. на фона на войната в техния регион, която е най-тежкият конфликт в Европа след Втората световна война, предаде Reuters.

Първата награда за мир след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари има отзвук от епохата на Студената война, когато видни съветски дисиденти като Андрей Сахаров и Александър Солженицин печелеха Нобел за мир или литература.

Наградата ще бъде възприета от мнозина като осъждане на руския президент Владимир Путин, който празнуваше 70-ия си рожден ден в петък, и на президента на Беларус Александър Лукашенко, което я прави една от най-спорните в политическо отношение от десетилетия насам.

"Смятаме, че това е война, която е резултат от авторитарен режим, агресивно извършващ акт на агресия", заяви председателят на Норвежкия нобелов комитет Берит Рейс-Андерсен след обявяването на наградата.

Тя заяви, че комитетът иска да отличи "трима изключителни борци за правата на човека, демокрацията и мирното съжителство".

"Това не е един човек, една организация, едно бързо решение", каза тя в интервю. "Това са обединените усилия на това, което наричаме гражданско общество, което може да се изправи срещу авторитарните държави и срещу нарушаването на правата на човека."

Тя призова Беларус да освободи Бяляцки от затвора и заяви, че наградата не е насочена срещу Путин.

В Женева руският посланик в ООН заяви, че Москва не е обезпокоена от наградата. "Това не ни интересува", заяви Генадий Гатилов пред Reuters.

В Беларус наградата не беше съобщена от държавните медии.

Основана през 1989 г. в помощ на жертвите на политически репресии по времето на Съветския съюз и техните роднини, руската правозащитна група "Мемориал" провежда кампании за демокрация и граждански права в Русия и бившите съветски републики. Нейн съосновател и първи ръководител е Сахаров, носител на Нобелова награда за мир за 1975 г.

"Нобеловият комитет изпраща послание, че политическите свободи, правата на човека и активното гражданско общество са част от мира", заяви Дан Смит, ръководител на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Той заяви, че наградата ще повиши моралния дух на Бяляцки и ще укрепи позициите на Центъра за граждански свободи, независима украинска организация за защита на човешките права, която също така се занимава с борба с корупцията.

"Въпреки че "Мемориал" беше закрит в Русия, той продължава да живее като идея, че е правилно да се критикува властта и че фактите и историята имат значение", добави Смит.

Нобеловата награда за мир на стойност 10 милиона шведски крони или около 900 000 долара ще бъде връчена в Осло на 10 декември - годишнината от смъртта на шведския индустриалец Алфред Нобел, който учредява наградите в завещанието си от 1895 г.