Бившият британски премиер (2019-2022 г.) Борис Джонсън разкри подробности от разговор с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин малко преди началото на войната в Украйна през февруари миналата година. Детайлите от разговора Джонсън споделя в документалния филм от три части "Путин срещу Запада" (Putin vs the West), чийто първи епизод ще бъде показан от BBC Broadcasting Corporation вечерта на 30 януари.

Според вестниците The Telegraph и Daily Mail, в "много дълъг и необикновен телефонен разговор" Путин се е опитал да внуши страх на британския премиер в отговор на неговите предупреждения за недопустимостта на започването на войната. По данни на редакциите той се обърнал към Джонсън със следните думи:"Борис, ти казваш, че Украйна няма да влезе в НАТО скоро. Какъв период визираш?". Джонсън е отговорил, че тя "няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие го знаете много добре“, споделя спомените си експремиерът на Обединеното кралство.

Джонсън добави, че в разговор с Путин е "дал да се разбере“, че започването на военни действия от страна на Руската федерация срещу Украйна ще бъде "пълна катастрофа“, ще доведе до западни санкции срещу Москва и до приближаването на НАТО към руските граници. Освен това е уверил, че Киев ще може да разчита на подкрепата на Лондон. Британският политик е дал уверения, че присъединяването на Украйна към НАТО е малко вероятно, тъй като Франция и Германия са против членството й.

"В някакъв момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута“ или нещо подобно. Забавно е. Но мисля, че съдейки по много спокойния тон, с който говореше, по неговия дистанциран начин, той просто се подиграваше с опитите ми да го убедя да преговаря“, разказва Джонсън.

Телефонният разговор, за който той споменава, е проведен на 2 февруари след посещението на британския премиер в Украйна. Според пресслужбата на Кремъл Путин е отбелязал нежеланието на НАТО да отговори адекватно на опасенията на Русия относно гаранциите за сигурност, припомня ТАСС. От Кремъл са отбелязали, че като цяло е проведен доста подробен обмен на мнения в контекста на кризата и ситуацията за осигуряване на дългосрочни законово фиксирани гаранции за сигурността на Руската федерация.

В изявление на офиса на Даунинг стрийт след разговорите между Джонсън и Путин се твърди, че двамата са били единодушни, че влошаването на ситуацията в Украйна не е в интерес на нито една държава. В текста се посочва, че Джонсън е предупредил, че "руско нахлуване на украинска територия би било трагична грешка“ и е подчертал, че в съответствие с политиката на "отворени врати“ на НАТО "всички европейски демокрации имат право да се стремят към членство в НАТО, което важи и за Украйна“.