Заради дефицит на мощностите из цяла Украйна се наблюдават аварийни спирания на електроенергията, съобщава държавната компания "Укренерго“, цитирана от Укринформ.

"В резултат на бързото нарастване на недостига на електроенергия на 28 ноември се прилагат аварийни спирания в цяла Украйна. Причината за увеличаването на недостига на електроенергия е аварийно спиране на блокове в няколко електроцентрали“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че на фона на увеличеното потребление поради метеорологичните условия недостигът на електроенергия е 27%. След отстраняване на причините за аварийните спирания блоковете ще се върнат в работа, което ще намали дефицита в електроенергийната система и ще намали обема на потребителските ограничения.

"Укренерго“ припомня, че контролираните аварийни спирания позволяват балансиране на електроенергийната система и предотвратяване на аварийни ситуации в мрежите. Компанията подчертава още, че общият дефицит в енергийната система е следствие от вече 7 вълни руски ракетни атаки по енергийната инфраструктура. Ремонтите продължават денонощно.

Както беше съобщено, ракетната атака на 23 ноември доведе до временно спиране на тока на всички атомни електроцентрали, повечето топлоелектрически и водноелектрически централи. Ударени са и електропреносни съоръжения.